Wat kun jíj doen tegen eenzaamheid?

Van 1 t/m 8 oktober is de landelijk Week tegen eenzaamheid.

Meer dan een 1 miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Eenzaamheid heeft gevolgen voor welbevinden, gezondheid en meedoen in de samenleving. Het is dus een urgent probleem.

Het risico op eenzaamheid is groot bij ingrijpende veranderingen in het leven of de leefomgeving. Te denken valt aan een echtscheiding, verlies van een dierbare of ernstig gezondheidsverlies. Ook het ontbreken van participatie aan de maatschappij: geen baan (meer) hebben, sterke inkomensachteruitgang, schuldenproblematiek of een ongewenste woonsituatie kunnen eenzaamheid veroorzaken of verergeren. Eenzaamheid komt daarom onder alle leeftijden voor. De mate waarin iemand zich eenzaam voelt is echter een persoonlijke ervaring.

Behoefte aan verbinding
De beste bescherming tegen eenzaamheid is een divers en robuust sociaal netwerk. Misschien is er iemand in je naaste omgeving waarvan je weet of vermoedt dat er eenzaamheid speelt. Stap er dan eens op af voor een praatje of luisterend oor..Maar ook als vrijwilliger kun je een steentje bijdragen.

Maatje voor Elkaar
Maatje voor Elkaar is het maatjesproject van Uithoorn voor Elkaar, dat mede ondersteund wordt door het Oranjefonds. De coördinator matcht daarbij vrijwilligers (maatjes) aan mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Vrijwilligers bieden als maatje 1 op 1 praktische hulp, vriendschappelijk contact en een luisterend oor. Het doel van een maatje is mensen weer actief te laten deelnemen aan de samenleving. Ze veranderen hun leefstijl. Ze krijgen een andere dagstructuur, met een ander perspectief. Hierdoor verandert hun beleving van hun situatie. Mensen die weer activiteiten ondernemen voelen dat ze controle verkrijgen over hun leven. Hierdoor voelen zij zich minder eenzaam.

Maatwerk

Bij Maatje voor Elkaar is maatwerk het toverwoord. Als er sprake is van een klik, gaat het maatjeskoppel een jaar met elkaar de verbinding aan. Gemiddeld 1 x per 2 weken spreken zij af om een dagdeel samen iets leuks te gaan doen. Samen wandelen, fietsen, sporten, schilderen, een rondje op de markt lopen; het is maar net waar de gemeenschappelijke interesse ligt. De vrijwilligers worden ondersteund door de coördinator en kunnen diverse cursussen volgen.

Voor meer informatie over het doen van vrijwilligerswerk bij Maatje voor Elkaar kun je contact opnemen met Danielle Franken. d.franken@stdb.nl.

Uitgelicht

Wat fijn dat u interesse heeft om als trainer voor het programma Samen Dementievriendelijk aan de... Lees verder
Een ontmoetingsplek voor moeders van kinderen met autisme, een postproject tegen eenzaamheid onder... Lees verder

Tweets van @tympaandebaat